Diagnostiek van Arbeidsvaardigheden
Ontwikkelingen van de arbeidsmarkt en in de sociale zekerheid maken een goede mens-werkafstemming steeds meer noodzakelijk.
Met de Melba-beoordelingssystematiek kunnen de mogelijkheden van een werknemer én de eisen van een functie geanalyseerd en vastgelegd worden. Capaciteiten van de persoon zijn bepalend, maar ook kennis van de eisen die een functie aan de persoon stelt zijn van belang. Door de vergelijking van beide kan bepaald worden of een werkplek perspectief bied op de lange termijn, of om te bepalen of terugkeer in een oude functie na uitval nog mogelijk is en welke begeleiding en/of welke werkplekaanpassingen nodig zijn.
De Melba systematiek is geschikt om toe te passen bij Disability Management, Vocational Rehabilitation, personeelsselectie, arbeids(re)integratie en duurzame inzetbaarheid in de meest brede zin van het woord.
Het instrument voor de diagnostiek van arbeidsvaardigheden (IDA) bestaat uit toetsen van verschillende moeilijkheidsgraad. Met deze toetsen wordt de handelingsvaardigheid zichtbaar: wat kan iemand op basis van instructie daadwerkelijk laten zien. Welke vorm van instructie wordt gesnapt, kan men zelf structuur aanbrengen, heeft men voorstellingsvermogen, neemt men zelf beslissingen, hoe zit het met de schoolse vaardigheden?
Door een combinatie van de arbeidsvaardigheidstoetsen en een beoordeling in de praktijk kunnen de arbeidsvaardigheden op verschillende momenten en in verschillende situaties beoordeeld worden, wat een compleet beeld van vaardigheden oplevert. Hierdoor is over- of onderbelasting vroegtijdig te detecteren.